Созопол – Централен плаж

Share
Share On Twitter
Share On Pinterest

Да открием Созопол

Созопол е един от най-красивите Черноморски градове, обединяващ в едно, рядкото съчетание между прекрасна пясъчна ивица с чара и историята на града. Красив и романтичен, Созопол е една от най-предпочитаните дестинации по българското Черноморие. Градът е един от най-старите в Европа и е паметник на културата в България.

Защо да посетите Созопол?

Созопол е един от големите Черноморски градове по южното Черноморие на България, но атмосферата в него не е като тази в Слънчев бряг, Бургас или Варна. Созопол е спокойно място, запазило своята автентична архитектура. Градът е разположен на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. Населението достига около 5000 души, но през лятото Созопол се пълни с туристи, които изпълват улиците, заведенията и плажа на града.
Созопол предлага на своите посетители два варианта на почивка. Единият е да се насладят на красотата на града и да прекарат времето си в разходки измежду типичните странджански български къщи, малки улички, зидани стени и калдъръми, да обиколят малките туристически магазинчета и да запечатат в себе си спомена за това вдъхновяващо местенце по българското Черноморие. Другият вариант е да се насладят на централния плаж в Созопол или на някои от заобикалящите града  живописни плажове като Златна рибка, Смокиня, Градина, Харманите, Каваци и др.

Как да стигнем до Созопол?

Созопол е разположен на 35 км., южно от Бургас. Само 43 км., делят града от международното летище Бургас. Това е важна предпоставака за посетителите. Созопол е идеално разположен на българското Черноморие и до него се достига лесно както с кола, така и с автобус.

Пясък и морска вода в центален плаж Слънчев бряг

Посетителите на Созопол имат възможност да се насладят на много плажове, намиращи се в близост до града. В самия Созпол има два плажа – централен и Хараманите, а около Созопол се намират едни от най-предпочитаните брегове по  българското Черноморие – Златна рибка, Каваците, Градина и др.
Плажната ивица на Централния плаж на Созопол е просторна, но почти винаги препълнена с хора. Морската вода в залива е плитка  и спокойна. Рядко има големи вълни.

Любителите на плажните атракциони могат да се забавляват с водни ски, банани, парашути, джет и др.

Магазини и заведения в близост до плаж Созопол

Около плажа има редица магазини, заведения за хранене, ресторанти и барове, които предлагат разнообразие от менюта и напитки на туристите, предпочели централния плаж на Созопол.

Места за отсядане

Созопол предлага на своите посетители разнообразни условия за настаняване на различни цени. Всеки може да избира между луксозни хотели,малки хотели на средна цена и дори има избор между квартири с хазяи. Заради възможността за избор и атрактивните пакети,Созопол се пълни с туристи всяка година. Своята резервация можете да направите през формата на booking.com, поставена в сайта ни.

Паркинг

Плажът не е достъпен за автомобили и около него няма места за паркиране. Поради тази причина, посетителите трябва да стигнат пеша до него.

Събития

Ежегодни и интересни събития, радват посетителите на Созопол. Част от тях са Sozopol Fest – July Morning, Празниците на изкуствата Аполония, Созополис и разбира се празникът на града, който се отбелязва на 17 юни.

История

История на Античен Созопол
Созопол е красиво морско градче, където различни цивилизации са разцъфтявали през вковете и са оставили отпечатък от своята култура върху него.

Направените археологически проучвания свидетелстват за повече от 7 хилядолетия културна традиция. Историята на града датира от епохата на неолита, едва VI века Пр. Хр.. Тогава малоазийски преселници, идващи от големия гръцки град Милет, основавават на полуострова (където е разположен днешен Созопол) селище с име Антеа, наречено по-късно Аполония. Аполония претърпява забележителен разцвет още през първите векове на своето съществуване. През онези години, градът се превръща във важен търговски и пристанищен център в Черно море. Полисът просъществува няколко века, докато през 72 г. пр. Хр. римляните опожаравят и разграбват Аполония.

История на Созопол през Средновековието

През I век сл.Хр., след като Созопол вече е станал част от Римската Империя, той е възстановен.

Градът става Българско владение през 812 година, при управленито на българския Хан Крум. Поради доброто си местоположение, Созпол често попада във византийски ръце.

През Средновековието Созопол се превръща в епископски център и на територията му са построени много църкви и манастири. До днес са запазени руините на манастирския комплекс на остров Св. Иван – X – XVII век, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний в североизточната част на Стария град.

Името Созопол (по онова време Созополис) градът носи от времето, в което християнството е прието за официална религия.

История на Созопол след Освобождението

След Освобождението на България Созопол се превръща в голям риболовен център по Българското Черноморие. В града е открито Рибарско училище, което по-късно е затворено.

През 1974 Старият град на Созпол е обявен за музей и е превърнат в архитектурен и археологически резерват – Старинен Созопол.

Забележителности

Посетителите на града, които имат желание да се запознаят с историята на Созопол трябва да посетят няколко места –  Археологически музей, Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”,  Художествената галерия, Къща-музейАлександър Мутафов,  Архитектурен и археологически резерватСтаринен Созопол, Тракийски крепости в района на Медни рид, Тракийски надгробни могили, Антични некрополи, Крепостни стени VI–XIV век

Туристическите обекти на територията на Созопол, привличащи най-много посетители са Археологическият музей, Художествената галерия и откритите на остров Св. Иван,  през 2010 година, мощи на Св. Йоан Кръстител, които днес се пазят в храм „Св. св. Кирил и Методий” в града. Мощите привличат хиляди поклонници от всички краища на света.

Не губете време, направете своята резервация и посетете Созопол още това лято!

Местоположение и прогноза за времето

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Hide Buttons