Искате да посетите морето на България!

Share
Share On Twitter
Share On Pinterest

Искате да посетите морето на България!

Искате да посетите Българското Черноморие! Чували сте за Слънчев бряг, Созопол, Несебър, Варна, Бургас, Златни пясъци, Албена и редица други плажове на България?
Отлично! Избрали сте приветливи плажове и брегове, на които ще изживеете незабравими моменти!

Обща информация за Българското Черноморие

Българската брегова линия е дълга 378 км., като нейните форма и релеф са образували много красиви черноморски места със скалисти брегове, пясъчни дюни и характерните за страната дълги и широки пясъчни ивици.

beaches.bg - Северен Плаж Приморско, България/ Primorsko North beach, Bulgaria

beache.bg – Северен Плаж Приморско, България

Плажовете по морето на България са над сто. Българското Черноморие се дели на северно и южно. Нос Емине е мястото, където Стара планина се среща с морето. Тази точка разделя Черноморието мислено на две части .

Северната част на Българското Черноморие се простира между Дуранкулак и нос Емине, а южната между Елените и Резово. По северното крайбрежие има два типа плажове – дълги и диви пясъчни ивици, част от които не са засегнати от строителни процеси. Останалите плажове са с по-скалист релеф. Част от бреговете в северната половина са трудно достъпни и са известни основно сред местните жители. Природата в този регион е изключително красива. Посетителите могат да видят крайбрежни езера и голямо разнообразие от защитени птици и риби, намиращи се близо до плажовете.

beaches.bg - Плаж Шкорпиловци, България

beaches.bg – Плаж Шкорпиловци, България

Южната крайбрежна ивица на България се състой от дълги и просторни пясъчни заливи. По-голяма част от плажовете в тази част са лесно достъпни, много популярни и винаги пълни с хора.

DCIM100GOPRO

beaches.bg – Къмпинг Градина

Природата по южното Черноморие също е много красива със своите реки и гори. Посетителите на България през лятото могат да релаксират в палатки по дивите плажове, в бунгала или в някой от многото хотели, намиращи се в близост до морето.

Хотели и настаняване

България е прекрасна морска дестинация, в която услугите са на много високо ниво, а инфраструктурата в страната се подобрява с всяка изминала година. Желаещите да прекарат своята лятна ваканция по морето на България, могат да се възползват от различни ценови пакети и различни възможности за настаняване (от луксозни хотели, малки семейни хотели и дори стайно настаняване с хазяи).

Морска вода

Черно море е с ниска соленост и през летния сезон температурата на водата е между 22°С и 26°С. Като на север температурата е по-ниска от тази на юг. В морето няма акули и други видове, представляващи опасност за човешкия живот. Това прави  българските плажове изключително привлекателни за любителите на къпането в морето.

Черноморски острови

В горепосочената дължина на черноморско крайбрежие не влизат малките български острови, разположени в близост до бреговете. Това са Свети Иван, Свети Кирик, Света Анастасия, Свети ПетърЗмийски остров (Свети Тома), Птичи остров и Русалка . Част от островите могат да бъдат посещавани от туристи, като през последните години остров Света Анастасия бе обновен и представлява огромен интерес за бургазлии и гостите на града. Друга част от островите са дом за много защитени видове птици и някои животни.

3-otmanli-rosenec-beach-19-1

beches.bg – Остров Света Анастасия

Син флаг

През 2010 година 11 български плажа получават отличителната оценка “Син Флаг”, която е свидетелство за чистотата на района и изпълнени критерии за получаването й. Плажовете заслужили тази награда са плаж Албена, плаж Слънчев ден (к.к. Св. св. Константин и Елена), плаж Елените, Централен плаж на Свети влас, Плаж при яхтеното пристанище на Свети Влас, Северен плаж на Слънчев бряг, Южен плаж на Слънчев бряг, централен плаж Поморие, Северен плаж – Бургас, плаж Харманите (в Созопол) и плаж Дюни.

beaches.bg - Плаж Дюни, България

beaches.bg – Плаж Дюни, България

Занимания в свободното време

По морето в България, всеки може да намери различни начини да прекара прекрасно своя  слънчев и изпълнен с положителни емоции летен ден.

Спокойни и малки заливи дават възможност за риболов, плуване и гмуркане. Морето около по-големите пясъчни ивици (особено на север) е много подходящо за спортове като уиндсърф и кайтсърф. По-големите и силно посещавани плажове по морето предлагат разнообразни услуги – посетителите могат да се насладят на редица водни спортове и забавления като парасейлинг, уиндсърф, водни ски, гмуркане, банани, джет ски и редица други. Също така, в близост до много от плажовете, се предлагат разкрасяващи и спа услуги.

Част от курортите по морето на България са станали синоним на забавление и безгрижен живот. Те са предпочитани предимно от младите туристи. Всяка година Слънчев бряг, Лозенец, ПриморскоКитен и Златни пясъци са посещавани от хиляди хора, търсещи забавни морски дни и вечери.

Това се дължи на изобилието от барове и заведения в посочените курорти. Всяка година Слънчев бряг е домакин на известни по света DJ и изпълнители. Тези партита събират стотици души на едно място.

В България все повече се развива възможността за яхтинг. Част от курортите  като Русалка, Тюленово, Балчик, Златни пясъци, Варна,Свети Влас, Несебър, Ахелой, Бургас, Созопол и Дюни разполагат със собствени яхтени пристанища.

По Черноморието на България има курорти, както предлагащи забавление за младите, така и на желаещите да се насладят на природата. Те могат да се възползват от възможността да се разходят до близки гори и планини (Странджа), защитени езера (като  Дуранкулашко езеро, Езерецко езеро, Шабленско езеро Балчишка тузла, Белославско езеро, Варненско езеро, Поморийско езеро, Бургаско езеро, Атанасовско езеро и тези край Алепу и Аркутино) и реки (Ропотамо, Камчия и Велека се вливат в Черно море). В близост до плажовете на България има редица забележителности, които представляват интерес за любителите на историята. Созопол и Несебър, включени в списъка на ЮНЕСКО, са известни със своята красота и исторически забележителности.

Курорти като Поморие, Равда, Ахтопол, Царево, Синеморец, Свети Влас, Чайка, Кранево, Слънчев ден, Албена, Русалка, Св. св. Константин и Елена, Обзор, Дюни и Елени са предпочитани повече за семеен тип почивка. Подходящи са за плажуване с малки деца. Разбира се, те не са пренебрегвани и от младите, които често навестяват плажовете и заведенията по тези места

Събития

По Българското Черноморие всяка година се провеждат редица фестивали  като Spirit of Burgas, Бургаския международен фолклорен фестивал, Аполония, Каварна рок фест, Варненско лято и други.

Всички плажове по морето на България са безкрайно красиви. Някои от тях са много известни сред местните и чужденците и често са препълнени от хора, но всеки решил да прекара лятото в България, може да намери своето кътче, рай за сетивата и да изживее една незабравима ваканция.

Leave a Reply

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Hide Buttons