В България

Share
Share On Twitter
Share On Pinterest

Да плануваш своето пътуване е много повече от това само да знаеш къде отиваш. Ако ще посещавате България за първи път, в този раздел ще намерите полезна информация, която ще улесни вашия престой в страната, за да можете спокойно да се наслаждавате на ваканцията си.

Бързи съвети

Банки – Всички банки в страната работят от понеделник до петък, от 9 до 16 часа. Има и такива, чиито работен ден приключва в 19 часа. В по-големите градове има клонове на банки, които работят и в събота.

Смяна на валута – Паричната единица в Република България е лев. От 1997 година страната е във валутен борд. Фиксираният курс за 1 евро е 1,95583 лева. Валута може да се обмяна в банки или в обменни бюра, които можете да намерите почти навсякъде в страната – в летището, в големите градове и туристическите центрове. АКО ИСКАТЕ ДА ОБМЕНЯТЕ ПАРИ, ТРЯБВА ДА РАЗПОЛАГАТЕ С ПАСПОРТ ИЛИ ЛИЧНА КАРТА! Повечето хотели, магазини и заведения работят с VISA, Master Card, American Express или Diners Club. За повече информация посетете сайта на Българската народна банка www.bnb.bg

Интернет – Повечето хотели, ресторанти и част от общините предлагат безплатна Wi-Fi връзка.

Номер за спешни случаи – В нужда, можете да наберете европейския номер за спешни повиквания 112.

Здравеопазване – Преди да посетите България е добре да се подготвите за случай, в който може да имате нужда от медицинска помощ. Ако вие сте гражданин на страна – членка на ЕС е добре да изкарате своя европейка здравна карта или друг документ, издаден от социалното осигуряване на вашата страна – свидетелство за вашият здравноосигурителен статус. Медицинска помощ в България можете да потърсите в самостоятелни болнични заведения, сключили договор с Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и държавни или общински лечебни заведения субсидирани от Министерството на Здравеопазването. Здравните работници към хотелите обикновено не работят с Националната здравноосигурителна каса и цената на техните услуги е доста висока.

Ако вие не сте от страна членка на европейския съюз, моля проверете с какви документи трябва да разполагате

Тютюнопушене – Законодателството в България забранява пушенето на закрито. Пушенето е забранено също и в ресторанти, кафета, барове и нощни заведения.

Магазини – Работното време на магазините в страната варира спрямо района, който посещавате и сезонът, който сте избрали. По-голяма част от хранителните магазини в големите градове работят от 9 до 21 часа, всеки ден. Има и много денонощни магазини и аптеки. В по-малките населени места и селата – от 8 до 16 часа, всеки ден, с изключение на на неделя. В туристическите дестинации като Слънчев бряг и Несебър ще намерите денонощни магазини и такива, които работят до късно вечерта.

Електричество – Напрежението на електричеството в България е 220 V / 50 Hz и контактите са от тип F. Ако вашите електронни устройства са на друг стандарт, не забравяйте да се снабдите с трансформатори и адаптери или да се гарантира, че избраният от вас хотел ще ви ги осигури.

 Национални празници:
  • Нова Година – 1 Януари
  • Освобождението – 3 Март
  • Велик ден – Датата варира
  • Ден на труда – 1 май
  • Ден на българската армия –  6 май
  • Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май
  • Денят на Съединението на България – 6 септември
  • Денят на независимостта – 22 септември
  • Денят на будителите – 1 ноември
  • Коледа – 25 и 26 Декември

Приятна ваканция в България!

Leave a Reply

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Hide Buttons