В търсене на залива Света Параскева

От любов към морето или какво ме накара да стигна до залива Света Параскева в Приморско

Share
Share On Twitter
Share On Pinterest

Разходка до залива Света Параскева 🙂

Истории за древни култури, египетски гробници, легенди за красиви девойки, страховити планински звуци и красива природа – това е Странджа!

Странджа – митична и прекрасна, е една от най-красивите планини в България!
Странджа, вдъхновяваща и приветлива, е най-близката планина до моя роден град. На една ръка разстояние, привлечена от красивите кътчета на тази планина, аз използвах първия, неподходящ за плаж уикенд и поведох семейството си в търсене на непознати ЗА НАС български плажове. Може да се каже, че отдавна бях планирала това приключение! Даже бях начертала маршрута, по които точно ще минем. Времето, по което ще сме там (не че се движехме по графика). Заливът Света Параскева е едно от тези места, които привлякоха вниманието ми, при наблюдение на сателитна снимка на българското Черноморие (Google). Не бях чела пътеписи, истории, не бях гледала и снимки. Просто видях залив, на които имаше пясък! Плажът при Света Параскева изглеждаше да е достатъчно далеч от пътя, за да е едно по-тихо и силно се надявах диво място!

20160813_141857

Света Параскева

Света Параскева – едно по-тихо и диво място!

Аз съм от хората, които по-често имат нужда да се слеят с тази дивата част на природата, където да не срещам хора, да не чувам шума на града, на колите, на самолетите, на заведенията. Обичам моментите, когато единственото, което се чува наоколо е шума на листата, току що разпилени от вятъра. Обичам песента на щурците, на тези летните “скрибуцащи” из храстите животинки! Най-любимият ми природен звук е този на вълните! ТЕ СА СИМВОЛ НА СИЛАТА, НА БЕЗГРАНИЧНОСТТА, НА ДИВОТО, НА УВЕРЕНОСТТА, НА ВДЪХНОВЕНИЕТО, НА ЖИВОТА! Странно, но сякаш във всяко едно събитие от живота си, независимо дали е весело или тъжно, аз търся морето! МОРЕТО – то е важен спътник в моя живот! Сякаш е моят по-добър приятел, които винаги разбира и приема емоциите ми! …А аз, неусетно пленена от силата и енергията на морето, винаги тичам към него като малко дете, водено от слънчева пътека. Обичам и пясъка! Да го усещам по стъпалата си, да го събирам в дланите си – като съкровище без цена!

ЕТО ТОВА МЕ ПОДТИКНА НА СТИГНА ДО ЗАЛИВА СВЕТА ПАРАСКЕВА – ТЪРСЕНЕТО НА КРАСИВ И СПОКОЕН МОРСКИ БРЯГ, КОЙТО ДА МЕ ВДЪХНОВИ!

Как да стигнем до залива Света Параскева

На всички възлови точки в резерват Ропотамо има указателни табели, показващи къде се намирате.

Резерват Ропотамо - Залив Света Параскева

Резерват Ропотамо Пътеки – Залив Света Параскева

Не е трудно да се ориентирате, просто трябва да ги следвате и да внимавате за маркировки по дърветата около пътечките, за да не се изгубите. Така, ние оставихме колата до една бариера, която всъщност е начало на защитена територия в Резервата Ропотамо, Странджа планина. Бариерата се намира по пътя малко след Беглик Таш. Вървяхме около 800 метра по асфалтов път и след това около километър в гората. Пътят се разклонява на две места. Трябва да следвате внимателно маршрута си. Преходът из гората е доста приятен. Теренът е лесно проходим, няма стръмни участъци и е подходящо и за малки деца. Интересното е, че ако пазите тишина и имате късмет, може да видите някоя сърна или елен.

Елен, сърна - горски обитатели по пътя са залива Света Параскева

Елен, сърна – горски обитатели по пътя са залива Света Параскева

На края на пътя, малко преди да видите морето, ще забележите малка река, която в дъждовни периоди се влива в морето. Още няколко крачки и ви очаква красива гледка. НАЛИ ЗНАЕТЕ, ВИНАГИ СЕ ИЗИСКВА УСИЛИЕ, ЗА ДА СТИГНЕТЕ ДО НЯКОЕ КРАСИВО МЯСТО. ДОРИ И ЗА СЕКУНДА НЯМА ДА СЪЖАЛИТЕ, ЧЕ СТЕ ПОВЪРВЕЛИ, ЗА ДА СТИГНЕТЕ ТОЗИ ОЧАРОВАТЕЛЕН ЗАЛИВ СВЕТА ПАРАСКЕВА!

Света Параскева, залив, България

Заливът Света Параскева – гледка от горскта пътека

Заливът Света Параскева – красив и спокоен!

Ето вие сте тук – на това място, на което най-силно се чуват шума от вълните и вятърът. Пясъкът е уникален – едър и малко по-тъмен. А това, че мястото е незасегнато личи на всяка стъпка. Около морето, брегът е обрасъл в тръни, които доста силно бодат, но пък си заслужава.

Заливът Света Параскева - в един облачен летен ден

Заливът Света Параскева – в един облачен летен ден

Единственият проблем беше, че не бяхме избрали най-правилното време да посетим залива. Имаше вълнение и морското течение беше донесло на брега голямо количество водорасли. Това бе причината водата в залива Параскева да изглежда мътна и тъмна. Оставяме си път назад и ще се върнем в някой по-слънчев и неветровит ден, за да снимаме отново морето, тогава когато е  кристално чисто!

Ако и вие сте любител на горските разходки и се намирате близо до Примосрко, Аркутино, Китен или Лозенец, аз ви препоръчвам да си направете една приятна разходка до залива Света Параскева – неоткрит, див и вдъхновяващ този плаж плаж ще ви накара да се почувствате като корабокрушенци на самотен остров! Толкова далеч от шума на града, тук можете да прекарате прекрасен ден с децата или да си изживеете един незабравим морски романс!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели!

И не забравяйте … BEACHES.BG – ЗА ДА Е ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПЛАЖ ПО-БЛИЗО ДО ВАС!

 

Leave a Reply

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Hide Buttons